Svensk sjukvård

Svensk sjukvård är i världsklass

När det kommer till olika typer av sjukvårdssystem är Sverige ett av de mest rättvisa och bästa systemen i hela världen. Alla svenskar och människor med uppehållstillstånd i Sverige får nämligen tillgång till gratis sjukvård. På så sätt är alla människor lika inför sjukvårdssystemet och det går inte att köpa upp platser före andra i kön. Denna artikel kommer gå igenom de olika fördelarna i det svenska sjukvårdssystemet och jämföra detta med andra länder.

Hur kan svensk sjukvård vara gratis?

Det svenska sjukvårdssystemet är gratis för alla medborgare och personer som har giltiga uppehållstillstånd. Detta är till skillnad från andra länder där det kan kosta flera tusen kronor för att gå till läkaren. Många undrar därför hur det svenska systemet kan vara gratis. I själva verket är sjukvården gratis på grund av av de höga skattesatserna som Sverige har både för företag och privatpersoner. Dessutom är den svenska momsen väldigt hög i jämförelse med andra länder. Detta krävs för att staten och kommunerna ska kunna finansiera sjukvården.

Vad är det som faktiskt kostar?

Det bör dock tilläggas att det finns en del utgifter när det kommer till besök på sjukhus i Sverige. Det kostar nämligen en mindre summa pengar per natt som man ligger inne på ett sjukhus. Dessutom kostar det en viss summa pengar att köpa medicin på apoteket och liknande. Detta är mindre kostnader som nästan alla har råd med. Skulle det dock vara svårigheter går det att ta lån från olika typer av långivare. Numera går det exempelvis att ta lån med betalningsanmärkning utan några större problem. Därför kan det vara bra att hålla koll på olika lånebolag om olyckan någon gång skulle vara framme. Som svensk är det dock viktigt att ha i åtanke att det finns något som heter högkostnadskort. Detta är ett kort som stämplas beroende på hur mycket som betalas vid varje besök. Om kostnaden för besöken överstiger ett viss summa blir allting därefter gratis. Därför behöver man inte oroa sig speciellt mycket för kostnaderna i Sverige. Dessutom har en del landsting infört digitala kort vilket har gjort det ännu smidigare.

Vad är det som görs den svenska sjukvården bra?

Vad som gör den svenska sjukvården bra är att den håller en hög internationell standard. Bakgrunden till detta är att Sverige sedan en lång tid tillbaka har en tradition av att vara långt fram när det kommer till utveckling av medicinska produkter. I Stockholm finns exempelvis Karolinska institutet som forskar kring mediciner, men det finns också företag som Astra Zeneca som tar fram vaccin och liknande.